Promega

Design haascookzemmrich STUDIO2050
Location Walldorf, Germany
9
Flexibility
8.3
Communication
9
Collaboration
9.7
Concentration
9.7
Wellbeing
/10
05/21
This logistics and administration center adopts environmentally and socially aware construction methods. By using resources efficiently – such as land, materials, landscape, energy and water – it ensures sustainability both during construction and subsequent operation.

Under One Roof

The building in the German town of Walldorf unites formerly scattered offices as well as operation and production sites of biotech company Promega. The idea of unification is underlined by a 9,000-sqm wooden structure spanning the entire building as well as a central atrium which connects a number of floors. Employees, guests and visitors reach the atrium via the main entrance. This entrance is accentuated by cantilevered floor slabs and the cafeteria, a part of the building turned outwards to address the landscape. Inside, the building offers open space offices, production and conference areas, generous vegetation as well as fitness and relaxation rooms, along with plenty of space for future growth. All permanently used areas are designed to maximize the use of natural light in the workplace, regardless of whether along the façade or facing towards the atrium. The façade is designed to ensure thermal protection by means of passive and active regulation of solar radiation.

Holistic Approach to Resources

The rooftop photovoltaic provides most of the total energy needed for the operation of the building. Thermal comfort and indoor air quality are supported by mechanical ventilation and building component activation connected to a geothermal field integrated into the foundation system. The large atrium provides for a natural stack effect which is central to the interior climate concept. The building occupies former agricultural land which has been re-naturalized. Impermeable surfaces are kept to a minimum and a percolation well was established to encourage natural water cycles. A newly created lake serves as a rainwater reservoir and relieves the loads placed on public drainage infrastructure. The water feature is also used for filtering, to improve the microclimate and as a source of grey water for use as a fire extinguishing reservoir as well as for the irrigation of green areas inside and outside. The lightly modeled landscape was created with locally native plants, trees and orchards. In addition to the logistics yard, parking spaces and necessary paths, there are outdoor offices, terraces and a fitness trail.

Details
ClientPromega GmbH
CityWalldorf
CountryGermany
Architectshaascookzemmrich STUDIO2050
CompletionNovember 2019
SectorHealth
Project typeNew building
Gross floor area m216.400
Number of employees115
Solutions
LightingDesk lamp: Nimbus, Roxxane Home
FlooringCarpet: Desso Fields EcoBase | Parquet: Esc, Chateau
AcousticsTroldtekt acoustic panels individually milled | Curtain: Kvadrat Steelcuttrio |
Workspace FurnitureDesk: MalscherSitzMöbel, Worktable 1 | Office chair: Vitra, ID Soft | Sideboard: Vitra, Level34
Conference FurnitureConference chair: MalscherSitzMöbel, MSM Classic 3113 | Conference table: Wiesner-Hager, Yuno | Meeting furniture: MalscherSitzMöbel, FF11 | Meeting table: Arper, Cross
Lounge FurnitureSofa landscape: Opelis, Docks | Armchair: Norr11, Mammoth Chair
Greenery-
Technology-
Gastronomy-

Jury

Peter Schäfer
Senior Designer, Gensler
Prof. Rudolf Schricker
Interior Architect, Professor at Coburg University
Dr. Sven Horsmann
Editor-in-Chief, luxlumina lighting architecture
Best workspaces initiators