X-Change Coworking Space

Design Scope GmbH
Location Renningen, Germany
8.5
Flexibility
8.0
Communication
8.0
Collaboration
4.5
Concentration
5.0
Wellbeing
/10
10/20
For the research campus of Robert Bosch GmbH in Renningen, Germany, SCOPE has created a dynamic coworking area that enables cross-disciplinary exchange and collaboration with the greatest possible flexibility.

Let’s get together!

As the name X-Change suggests, this project is all about interdisciplinary exchange. From an architectural point of view, it is characterized by flexibility and the resulting multitude of possible uses. An 11-meter-long kitchen block lies at the heart of the design. Taking inspiration from a laboratory counter, it refers to the former use of the space as a lab. In this “kitchen of ideas” employees from different fields can meet and exchange ideas over a cup of coffee. Next to this central meeting point is a wooden platform with an integrated tree, another place for colleagues to sit down and get together. Stools and a seating niche invite employees to linger and relax and also offer the opportunity for meetings and presentations.

A playful approach to space

Three cubes serve as project spaces, equipped with an electric roller shutter in addition to a classic access door. At the push of a button, this roller shutter offers the opportunity to use the area playfully and flexibly. The cube can function as a closed area or, when open, increase the project area by activating the adjacent space. The use of natural materials and surfaces, such as spruce wood, textile and felt, creates a harmonious contrast to the smooth, cool surface of the tiles in the “kitchen of ideas” and the visible cables on the ceiling. The graphic elements developed by SCOPE Design on the floor, supports and walls as well as strong colours throughout support the lively and creative character of the co-working area.

Details
ClientRobert Bosch GmbH
CityRenningen
CountryGermany
ArchitectsSCOPE Architekten GmbH
CompletionFebruary 2020
SectorTech
Project typeModification/conversion
Gross floor area m2350
Number of employees1900
Solutions
LightingManufacturer: ZUMTOBEL Group | Cubes and hallways: LINCOR DI LRO LED4600-840 L12 LDE ASQ5 S | Flex, presentation and workshop areas: LED spotlight: ONIC M LED4000-840 3GV WFL-S BK
FlooringExisting screed newly filled with colored floor coating; Commissioned by BOSCH
AcousticsAcoustic pyramids on existing wall; Additional acoustic measures via planned carpentry work
Workspace FurnitureKitchen of Ideas: Chair DEVORM LJ1 (grey/green), chair DEVORM LJ2 (grey/black), barstool DEVORM LJ4 (grey/black, grey/blue, grey/yellow) | Working area: office chair WILKHAHN SWING UP (black), desk ACTIU TALENT 500, foldable (white) | Special zones: upholstery cubes SOFTLINE SPACE (blue), stool WD3 DESIGN X BRICK (black, orange, grey), hanging chair HKLIVING RATTAN (black)
Conference Furniture-
Lounge Furniture-
Greenery-
Technology-
Gastronomy-

Jury

Prof. Dr.-Ing. Christine Kohlert
Managing Director RBSGROUP
Prof. Rudolf Schricker
Interior Architect, Professor at Coburg University
Best workspaces initiators